LÄS är en av de fyra delarna som ingår i den verbala delen på högskoleprovet och innefattas av läsförståelse på svenska. Provets syfte ligger i att testa varje individs förmåga att förstå vad texterna innehåller. Detta är också en av de delar av högskoleprovet som medför en tung tidspress på varje skrivande. Att både förstå och kunna läsa fort med en förståelse är A och O här.
LÄS delen består av 10 olika uppgifter fördelat på 22 minuter totalt. Där ämnet, språket och formatet på de olika uppgifterna varierar. Det är inte ovanligt att texterna kan beskrivas som väldigt fördjupande vilket kan medföra en svårighet att förstå innehållet i texterna om man inte är van eller påläst om ämnet. Därmed att det är väldigt viktigt att inför högskoleprovet läsa många olika texter med olika ämnen för att på så sätt kunna skapa sig en vana.
För att lyckas göra så bra ifrån sig som möjligt på LÄS delen är det viktigt att bygga upp ett bra ordförråd och kunskapen kring att läsa texter med en snabbhet. Viktigt att poängtera är att man givetvis ska läsa i det tempo så att man ändå förstår vad som står och beskrivs för att undvika behöva läsa om texterna. Det är inte allt för ovanligt att texterna innefattas av ämnen som man inte är helt insatt i, så att också lära sig att snabbt kunna sätta sig in i nya ämnen är också ett tips. För att på så vis lättare skapa en förståelse kring innebörden av varje text.
Det bästa sättet för att få någorlunda koll är att titta på tidigare högskoleprov, vilket kan vara en bra start innan man själv sätter sig ner och börja plugga inför provet. Viktigt att poängtera är att texterna till varje läsförståelse ofta består av många svåra facktermer.
Men ett riktigt bra tips när det kommer till just svåra ord och facktermer är att kolla upp exempelmeningar för hur dessa ord används i en mening. Det finns några olika sajter för detta på nätet men den bästa som vi har hittat är Exempelmeningar.nu, för där redovisas även källa till (de allra flesta) exempelmeningarna. Och det som är så bra är att källan allt som oftast är en officiell kanal som t.ex. statliga nyheter eller böcker.
Av: Andreas Rahim
Denna bok är också författad av Andreas Rahim, som lyckats få 2,0 på högskoleprovet. Denna bok är särskilt skriven för dig som har problem med LÄS-delen av högskoleprovet, och kanske har problem med att hitta var i texten som rätt svar döljer sig. Den här boken kommer garanterat att hjälpa dig att spara massvis med tid när det kommer till denna och liknande problematik!
Här nedanför hittar du en lista över den eller de butiker som för närvarande har det bästa priset på boken.
Av: Andreas Rahim
Denna bok är också skriven av Mr. Högskoleprov, Andreas Rahim. Och precis som boken ovan riktar sig denna bok också till en viss del av högskoleprovet, nämligen den verbala delen med delproven ORD, LÄS och MEK (OBS! Ej ELF.). Så om man känner med sig att det är här svårigheterna ligger, så är denna bok en mycket kompetent följeslagare under sina studier inför högskoleprovet.
Här nedanför hittar du en lista över den eller de butiker som för närvarande har det bästa priset på boken.
Av: Andreas Rahim
Denna bok är också skriven av en författare som själv har lyckats med konststycket att få 2,0 på högskoleprovet. Den är en ganska liten och snabbläst bok, den består bara av 111 sidor. Men den ämnar inte heller att vara en komplett övningsbok. Det som denna bok dock ger är ett mycket bra mindset inför själva provet. I den har Andreas Rahim samlat sina bästa knep och effektivaste strategier och tekniker för att lyckas med högskoleprovet, och med tanke på priset är det ett riktigt bra köp då den ger en bra motivationsboost att läsa igenom inför provet.
Här nedanför hittar du en lista över den eller de butiker som för närvarande har det bästa priset på boken.
Kolla gärna in våra övriga boktips för högskoleprovet.