Högskoleprovet/Delproven/Kvantitativ del - NOG

Högskoleprovets kvantitativa del - NOG

Högskoleprovet består av åtta olika delar, som delas in i kvantitativa (som testar matematikkunskaper, problemlösning och logiskt tänkande) och verbala (som testar språkliga kunskaper). NOG-delen är en kvantitativ del.

När skriver man NOG-delen?

Högskoleprovet är uppdelat på fem provpass, varav tre är kvantitativa och två är verbala. Alla provpass skrivs under samma dag, med pauser mellan. NOG-uppgifterna finns på de kvantitativa provpassen. Varje kvantitativt provpass innehåller 6 NOG-uppgifter, och du beräknas behöva en och en halv minut till varje NOG-uppgift.

Hur ser en NOG-uppgift ut?

En NOG-uppgift består av en fråga följt av två faktapåståenden. Det är din uppgift att avgöra om det finns tillräckligt med information för att svara på frågan i påstående ett, i påstående två, i båda tillsammans, i påståendena var för sig eller inte genom de båda påståendena. Om informationen i ett av påståendena räcker för att ensamt kunna besvara frågan, är det alltså detta svarsalternativ som är rätt. Dessa fem alternativ är dina svarsalternativ. Du ska med andra ord inte svara på själva frågan i början av uppgiften, utan du ska bara avgöra om det finns nog med information för att svara på den eller ej.

Hur förbereder man sig inför NOG-delen?

NOG-delen är en kvantitativ del, den testar alltså dina matematiska kunskaper. Därför kan det vara en bra idé att repetera matematiken du lärde dig på högstadiet och i gymnasiets första mattekurs (matematik 1). Repetera sådant som prioriteringsregler, bråkräkning, algebra, geometri, procent och statistik. Det är dessutom alltid nyttigt att öva på gamla högskoleprov innan du skriver det riktiga provet. På så sätt bekantar du dig med den typen av frågor som kan komma på provet och får en känsla för hur det fungerar. Öva alltid under tidspress, så att du får känna på hur det är att skriva provet i verkligheten.

Boktips inför högskoleprovets NOG-del

Högskoleprovsboken : den ultimata boken med lösningar till XYZ, KVA, DTK och NOG på högskoleprovet

Av: Andreas Rahim

Beskrivning av boken

Denna bok är skriven av samma författare som boken ovan, Andreas Rahim, Andreas Rahim som är ett mycket känt namn inom kretsen runt högskoleprovet. Till skillnad från Den kompletta guiden till högskoleprovet fokuserar denna bok på de kvantitativa delproven, XYZ, KVA, DTK och NOG, och den gör det verkligen på ett uttömmande sätt. Så om man känner att man har problem med den kvantitativa delen är denna bok ett riktigt bra köp.

Bästa priset på boken

Här nedanför hittar du en lista över den eller de butiker som för närvarande har det bästa priset på boken.


Högskoleprovet : Matematiken

Av: Fredrik Höglund och Rickard Ingvarsson

Beskrivning av boken

En väldigt behändig bok som gör en djupdykning i den matematik som behövs för att lyckas bra på högskoleprovet, den ger mängder med strategier och bjuder på mycket teori som kan vara bra att ha med sig under provet.

Bästa priset på boken

Här nedanför hittar du en lista över den eller de butiker som för närvarande har det bästa priset på boken.


Högskoleprovsboken : den lilla fenomenala boken om högskoleprovet

Av: Andreas Rahim

Beskrivning av boken

Denna bok är också skriven av en författare som själv har lyckats med konststycket att få 2,0 på högskoleprovet. Den är en ganska liten och snabbläst bok, den består bara av 111 sidor. Men den ämnar inte heller att vara en komplett övningsbok. Det som denna bok dock ger är ett mycket bra mindset inför själva provet. I den har Andreas Rahim samlat sina bästa knep och effektivaste strategier och tekniker för att lyckas med högskoleprovet, och med tanke på priset är det ett riktigt bra köp då den ger en bra motivationsboost att läsa igenom inför provet.

Bästa priset på boken

Här nedanför hittar du en lista över den eller de butiker som för närvarande har det bästa priset på boken.


i samarbete med PriceRunner


Kolla gärna in våra övriga boktips för högskoleprovet.