Högskoleprovet består av åtta olika delar. Fyra av dessa tillhör den verbala delen, som testar dina språkkunskaper. De andra fyra delarna är de kvantitativa, som testar dina kunskaper inom matematik och logik. En av dessa är XYZ. Provet består av fem provtillfällen. En del är kvantitativa och en del är verbala.
I ett kvantitativt provtillfälle ingår ett visst antal uppgifter på varje av de kvantitativa delarna. Antalet uppgifter från XYZ-delen är tolv per kvantitativt provtillfälle. Ett provtillfälle varar i 55 minuter, och man beräknas behöva cirka tolv minuter till just XYZ-delen.
XYZ-delen består av matteuppgifter där du ska räkna eller tänka dig fram till ett svar. När du kommit fram till ditt svar väljer du det svar som är korrekt från de fem alternativen som finns i svarshäftet. Du behöver inte visa hur du har tänkt eller räknat, utan det räcker med att kryssa i ett svar. Uppgifterna kan tillhöra olika områden inom matematiken, exempelvis algebra, geometri, statistik, aritmetik eller funktioner. Alla matematikuppgifter på högskoleprovet är på en sådan nivå att man kan klara av dem efter att ha läst till och med kursen matematik 1 på gymnasiet.
Man får lov att använda penna, suddgummi, överstrykningspenna samt en linjal som provvakten delar ut i början av dagen. Tyvärr får man inte använda miniräknare eller något annat hjälpmedel som lagrar information. Att skriva och anteckna i provhäftet är tillåtet, men inte i svarshäftet (förutom svaren förstås).
Först och främst bör du repetera kunskaper från högstadiet och gymnasiets första matematikkurs. Det kan gälla exempelvis viktiga formler, begrepp eller matematiska samband. Om du inte har en mattebok som täcker dessa finns det flera hemsidor på internet som kan hjälpa dig. Vidare kan det vara bra att öva på gamla uppgifter, som också dem finns på nätet.
Av: Andreas Rahim
Denna bok är skriven av samma författare som boken ovan, Andreas Rahim, Andreas Rahim som är ett mycket känt namn inom kretsen runt högskoleprovet. Till skillnad från Den kompletta guiden till högskoleprovet fokuserar denna bok på de kvantitativa delproven, XYZ, KVA, DTK och NOG, och den gör det verkligen på ett uttömmande sätt. Så om man känner att man har problem med den kvantitativa delen är denna bok ett riktigt bra köp.
Här nedanför hittar du en lista över den eller de butiker som för närvarande har det bästa priset på boken.
Av: Fredrik Höglund och Rickard Ingvarsson
En väldigt behändig bok som gör en djupdykning i den matematik som behövs för att lyckas bra på högskoleprovet, den ger mängder med strategier och bjuder på mycket teori som kan vara bra att ha med sig under provet.
Här nedanför hittar du en lista över den eller de butiker som för närvarande har det bästa priset på boken.
Av: Andreas Rahim
Denna bok är också skriven av en författare som själv har lyckats med konststycket att få 2,0 på högskoleprovet. Den är en ganska liten och snabbläst bok, den består bara av 111 sidor. Men den ämnar inte heller att vara en komplett övningsbok. Det som denna bok dock ger är ett mycket bra mindset inför själva provet. I den har Andreas Rahim samlat sina bästa knep och effektivaste strategier och tekniker för att lyckas med högskoleprovet, och med tanke på priset är det ett riktigt bra köp då den ger en bra motivationsboost att läsa igenom inför provet.
Här nedanför hittar du en lista över den eller de butiker som för närvarande har det bästa priset på boken.
Kolla gärna in våra övriga boktips för högskoleprovet.