Högskoleprovet/Delproven/Verbal del - MEK

Högskoleprovets verbala del - MEK

Högskoleprovets uppgifter delas in i två olika delar- en kvantitativ och en verbal. Den verbala, som även kan beskrivas som den språkliga delen, består sedan i sin tur av flera mindre delar och inkluderar såväl läsförståelse på svenska och engelska som ordförståelse och meningskomplettering. Meningskompletteringen, eller MEK-delen som den också kallas, består av 20 uppgifter per prov och är till för att sätta ordförståelsen på prov.

Inte bara ord, utan även sammanhang

I den här delen räcker det inte med att enbart känna till ett ord och dess betydelse, utan att faktiskt också kunna använda det i relevanta sammanhang. Varje uppgift utgörs av en mening eller ett textstycke där ett eller ett fåtal ord har ersatts av en tom rad. Därefter följer fyra svarsalternativ och det är alltså provskrivarens uppgift att fylla luckorna med de ord som han eller hon anser passar bäst in.

Förbereda sig för MEK-delen

För att tackla MEK-delen på bästa möjliga sätt är det till provskrivarens fördel att vara väl förberedd. En stark rekommendation är studera tidigare provuppgifter för att få en uppfattning om hur provet kommer att gå till. På nätet går det att hitta gamla provuppgifter eller likvärdiga exempel att träna på så det kan vara klokt att gå igenom många sådana för att bekanta sig med konceptet och komma in i rätt "tänk". En annan viktig faktor är tiden. Vid själva provtillfället går MEK-delen på tid och de 20 uppgifterna måste lösas på maximalt 16 minuter, alltså mindre än en minut per uppgift. Därför är det ingen dum idé att sätta upp en liknande begränsning även vid övningstillfällena och på så sätt få en känsla för vilket tempo det riktiga provet kommer att kräva att det presteras i. Utöver att träna på det specifika momentet är det allmänna ordförrådet viktigt och därför är det även bra att läsa mycket och på så sätt utöka detta.

Boktips inför högskoleprovets MEK-del

Högskoleprovsboken : 7000 utvalda ord - den ultimata ordboosten till ORD, LÄS och MEK på högskoleprovet

Av: Andreas Rahim

Beskrivning av boken

Denna bok är också skriven av Mr. Högskoleprov, Andreas Rahim. Och precis som boken ovan riktar sig denna bok också till en viss del av högskoleprovet, nämligen den verbala delen med delproven ORD, LÄS och MEK (OBS! Ej ELF.). Så om man känner med sig att det är här svårigheterna ligger, så är denna bok en mycket kompetent följeslagare under sina studier inför högskoleprovet.

Bästa priset på boken

Här nedanför hittar du en lista över den eller de butiker som för närvarande har det bästa priset på boken.


Högskoleprovsboken : den lilla fenomenala boken om högskoleprovet

Av: Andreas Rahim

Beskrivning av boken

Denna bok är också skriven av en författare som själv har lyckats med konststycket att få 2,0 på högskoleprovet. Den är en ganska liten och snabbläst bok, den består bara av 111 sidor. Men den ämnar inte heller att vara en komplett övningsbok. Det som denna bok dock ger är ett mycket bra mindset inför själva provet. I den har Andreas Rahim samlat sina bästa knep och effektivaste strategier och tekniker för att lyckas med högskoleprovet, och med tanke på priset är det ett riktigt bra köp då den ger en bra motivationsboost att läsa igenom inför provet.

Bästa priset på boken

Här nedanför hittar du en lista över den eller de butiker som för närvarande har det bästa priset på boken.


i samarbete med PriceRunner


Kolla gärna in våra övriga boktips för högskoleprovet.