Högskoleprovet/Delproven/Verbal del - ORD

Högskoleprovets verbala del - ORD

Högskoleprovets verbala del fokuserad på ord syftar till att undersöka provtagarens ordförråd och innebörd av ord. Ord presenteras och till varje ord finns fyra svarsalternativ som förklarar innebörden, varav endast ett är korrekt. Att vara bra på ord är nämligen en faktor som gör det betydligt enklare att ta till sig av kurslitteratur och vetenskapliga artiklar under framtida högskolestudier. Det är också en god indikator på studievana. De ord som testas är ofta av det svårare slaget och kanske inte sådana som används i det dagliga talet av de flesta människor.

Exempel på ord som förekommit tidigare

Exempel på ord som testats senaste åren är aladåb, patina, ackumulation och celiaki. Orden varierar dock i svårighetsgrad, och även hur svåra alternativen är. Provutvecklarna försöker även att variera så att orden kommer från olika ämnesområden. Det är därför en god idé att vara så bred som möjligt i sina förberedelser för orddelen och ta in ord från både det medicinska, tekniska, kulinariska och samhällsvetenksapliga området.

Förbereda sig inför ORD-delen

Det finns definitivt goda möjligheter att optimera sitt resultat på orddelen, även om det är något mer abstrakt och svårgreppbart än att läsa in sig på en viss mattekurs. Den som hela livet har läst mycket, både skön- och facklitteratur, har i regel ett större ordförråd och kommer att ha lättare för orddelen. Men den som inte känner igen sig i detta har dock fortfarande goda chanser att plugga till denna del av högskoleprovet. Ett generellt tips är att helt enkelt läsa mer. Inte så mycket skönlitteratur som olika sorters facklitteratur. Läs tidningarnas ledarsidor, läs specialmagasin, och fokusera på facklitteratur. Ett annat tips är att se på de ord som funnits med föregående år av provet. Många av orden upprepar sig ett annat år, eller finns med i en lite annan form. Lycka till på ditt framtida högskoleprov!

Boktips inför högskoleprovets ORD-del

Högskoleprovsboken : 7000 utvalda ord - den ultimata ordboosten till ORD, LÄS och MEK på högskoleprovet

Av: Andreas Rahim

Beskrivning av boken

Denna bok är också skriven av Mr. Högskoleprov, Andreas Rahim. Och precis som boken ovan riktar sig denna bok också till en viss del av högskoleprovet, nämligen den verbala delen med delproven ORD, LÄS och MEK (OBS! Ej ELF.). Så om man känner med sig att det är här svårigheterna ligger, så är denna bok en mycket kompetent följeslagare under sina studier inför högskoleprovet.

Bästa priset på boken

Här nedanför hittar du en lista över den eller de butiker som för närvarande har det bästa priset på boken.


Högskoleprovsboken : den lilla fenomenala boken om högskoleprovet

Av: Andreas Rahim

Beskrivning av boken

Denna bok är också skriven av en författare som själv har lyckats med konststycket att få 2,0 på högskoleprovet. Den är en ganska liten och snabbläst bok, den består bara av 111 sidor. Men den ämnar inte heller att vara en komplett övningsbok. Det som denna bok dock ger är ett mycket bra mindset inför själva provet. I den har Andreas Rahim samlat sina bästa knep och effektivaste strategier och tekniker för att lyckas med högskoleprovet, och med tanke på priset är det ett riktigt bra köp då den ger en bra motivationsboost att läsa igenom inför provet.

Bästa priset på boken

Här nedanför hittar du en lista över den eller de butiker som för närvarande har det bästa priset på boken.


i samarbete med PriceRunner


Kolla gärna in våra övriga boktips för högskoleprovet.